Nemecko: Merkelová víta výsledky gréckych volieb ako dobrú správu pre Európu

18.06.2012 Celý región

Berlín 18. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová považuje víťazstvo proeurópskych strán v gréckych voľbách za "dobrú správu pre euro, pre eurozónu a pre Európu". V Berlíne to dnes povedal Merkelovej hovorca Georg Streiter.

Kým Merkelová cestovala na summit G20 v Mexiku, Streiter sa vyjadril proti tomu, aby Grécko dostalo viac času na realizáciu ekonomických reforiem - na rozdiel od predchádzajúcich vyjadrení šéfa nemeckej diplomacie Guida Westerwelleho.

Westerwelle, ktorý nie je straníckym kolegom Merkelovej, v nedeľu nemeckej televízii ARD povedal, že si vie "veľmi dobre predstaviť, že by sme mohli opäť hovoriť o časových rámcoch".

Pre verejnoprávny rozhlas Deutschlandfunk dnes Westerwelle spresnil, že Grécko určitý čas minulo na predvolebnú kampaň a treba prediskutovať, aký to má vplyv na reformy.

"Sme ochotní hovoriť o časovom rámci, keďže nemožno ignorovať stratené týždne," povedal Westerwelle s tým, že treba zohľadniť aj život Grékov, ktorých reformy zasiahli. Neskôr na tlačovej konferencii minister povedal, že z dohodnutých reforiem nemožno výrazne ustúpiť.

Merkelová podľa hovorcu očakáva, že Grécko splní svoje záväzky. Kancelárka v noci nadnes telefonicky hovorila s Antonisom Samarasom, lídrom víťaznej strany Nová demokracia, ktorého vyzvala na rýchle vytvorenie stabilnej vlády.
 

Vyberte región